PREGUNTA’T

CONTACTA’NS

HOLA! QUè ENS EXPLIQUES?

Efecte Mosquit vola per les terres gironines. Si tens intenció de contactar amb una grinxola per compartir reflexions, exposar propostes, emetre crítiques, contractar un servei, demanar un pressupost o simplement parlar amb algú, pots trobar-nos al 666506865, a bzzz@efectemosquit.cat o omplir el formulari que trobaràs al final d’aquesta pàgina. 

Abans de contactar-nos, t’animem a llegir amb atenció les preguntes freqüents!

PREGUNTES

FREQÜENTS

En què es diferencia Efecte Mosquit?

Ens preguntem si som nosaltres qui ho hem de dir. En qualsevol dels casos, exposar la nostra opinió sobre els trets diferencials del nostre propi projecte ho considerem molt atrevit. I som atrevides! No obstant això, preferim que siguin les persones que hagin passat pel nostre servei les que omplin de contingut aquest apartat:

Ha estat l’experiència més surrealista que he viscut fins ara. Tot ha estat ple de plot twist i ha estat super motivant. Vam autogestionar un joc a partir d’indicacions «anònimes». Al cap i a la fi, el joc ens va fer reflexionar sobre alguns aspectes troncals del projecte, així com trencar el gel dins el grup que forma ACR2030.”

“Ens va permetre generar i compartir reflexions, gestionar dilemes i problemes sobrevinguts, fent que el nostre instint de supervivència i algunes de les nostres capacitats més genuïnes sortissin a la llum.”

«He après a viatjar amb consciència i a valorar què és realment important per viatjar. És complicat saber què he de dur a la maleta però sobretot cal experiència i moltes ganes i la importància de fer una bon pinya per treballar conjuntament i superar reptes.»

Per què el nom d’Efecte Mosquit?

Aquesta cooperativa té per pretensions treballar de manera conscient tenint en compte els impactes que generen les seves accions i contribuint al millor progrés possible de la societat gironina. Això, sabent que les accions de la cooperativa no assoliran un impacte a gran escala, però poden marcar el camí per aconseguir un canvi de paradigma més imponent. Ho podem resumir en voler aconseguir un efecte papallona, sens dubte. Però després d’un acte de sinceritat, hem arribat a la conclusió que la paraula papallona emet massa màgia i bellesa com per definir-nos. Si féssim una metàfora entre l’avenç del nostre projecte i un vol, no seria mai un vol elegant, silenciós i majestuós com el d’una papallona. En tot cas podríem vincular-lo al d’un mosquit: un vol erràtic, sorollosament molest i poc atractiu però amb caràcter convincent, amb l’objectiu de “picar” a les consciències que es conformen amb la realitat.

Quins són els principis cooperatius?
 • Saps allò de tenir molts principis i haver-ne de triar tan sols uns quants? Doncs aquí va al revés. Des de la revisió de 1995, segons l’Aliança Cooperativa Internacional, totes les cooperatives es basen en: 
  • 1. Adhesió voluntària i oberta
  • 2. Gestió democràtica
  • 3. Participació econòmica equitativa
  • 4. Autonomia i independència
  • 5. Educació, formació i informació
  • 6. Cooperació entre cooperatives
  • 7. Interès per la comunitat
Sempre que camines deixes petjada?

És una bona pregunta que requereix de l’autoconeixença de qui se la formula i de l’acceptació d’entendre que fer poc pot significar fer molt. Ens expliquem: Efecte Mosquit camina cap a un canvi de paradigma sòcio-econòmic en el que els valors socials passin a ser primordials. En molts casos amb les nostres accions semblarà que no deixem petjada, però estarem mostrant al nostre entorn que és possible i positiu avançar en el mateix camí, i si aquestes petites accions es repliquen aconseguirem deixar petjada.

A aquesta conclusió hi hem arribat després de dedicar temps a conèixer-nos com a projecte i com a persones que el formem. I tu, has pensat mai si sempre que camines deixes petjada?

 

Què és la metodologia IUR?

Amb aquesta metodologia Efecte Mosquit estableix els seus principis educatius i lidera un moviment pedagògic que redistribueix la funció de les professionals i situa les persones al centre del procés d’aprenentatge. La metodologia IUR entén que un aprenentatge s’ha consolidat quan ha passat per un procés emocional, acompanyat de la reflexió individual i experimentat de forma compartida. 

Ho deixem aquí, encara que la metodologia IUR és molt més que això. Aquest document, que podeu consultar si us interessa el tema, ho demostra.

 

Què vol dir IUR?

La primera vegada que ens vam flipar pensant en una cooperativa vam decidir que seria amb l’objectiu de crear “l’experiència de vIURe sense límits”. Sorprenentment, avui IUR ja té la seva pròpia força. O no, però ens agrada viure al límit.

Per cert, per si algú no acaba d’entendre-ho, IUR prové d’interpretar la frase anterior entre cometes de manera literal.

Val més conèixer que ser coneguda?

Vivim en una societat en la que les persones conegudes prenen molta rellevància i fins i tot se’ls atorga fidelitat quan es manifesten vers aspectes sobre els quals no tenen expertesa. Siguem sinceres, les persones influencers no poden ser influents a l’hora d’aconsellar, guiar o ajudar cadascun dels casos concrets de les persones que les segueixen. És per això que Efecte Mosquit proposa que cada individu es dediqui a teixir el seu capital social, entenent-lo com aquella xarxa de contactes composada per persones accessibles que puguin ajudar-nos altruistament en un futur personal, professional, acadèmic, etcètera. I arrel d’aquesta voluntat neix la Xarxa crisàlide, una xarxa de persones que certifiquen comprendre que allò social passa per davant d’allò econòmic.

En definitiva, val més conèixer que ser coneguda. 

Què és una grinxola?

En el nostre vocabulari, qualsevulla persona física que formi part de la Xarxa Crisàlide és una grinxola. Ara bé, segons l’històric de la parla dialectal catalana, grinxola és com s’anomenen els mosquits a l’Empordà.

Estem a res de ser-ho tot?

Efecte Mosquit sí. Per nosaltres ser-ho tot significa assolir els objectius plantejats i fer-ho amb consciència social. El més difícil ja ho hem fet: plantejar-nos els objectius amb coherència, unir forces per treballar pel seu assoliment, dedicar esforços per fer-ho viable, constituir una empresa que ens permeti valorar la dedicació i no atempti contra els nostres valors…, ara falta assolir-los. Així que estar, estem. Però, qui sap si queda un mes o una dècada?

Bé, la resposta la sabem, i és força inesperada. Vols que en reflexionem?

Què és una formació IUR?

Les anomenem formacions perquè ens puguem entendre, però el cognom IUR les reconverteix en activitats o accions basades en la metodologia IUR: emocions, reflexions i un espai compartit, ambientat i ple d’estímuls, on les persones que hi participen, entre les quals s’infiltra una artista educativa, s’autogestionen i es responsabilitzen al 100% del seu procés d’aprenentatge.

Només el canvi roman immutable?

Aquesta pregunta ens ajuda a comprendre la complexitat del nostre present, el poder de la reflexió crítica i la necessitat impetuosa de l’acció creativa. És obvi que absolutament tot canvia d’alguna forma de manera constant. Una frase que condueix a la paradoxa d’entendre que el canvi persisteix i, per tant, que no tot canvia.

En aquest cas, una lectora amb reflexió crítica s’hauria de qüestionar quin sentit té que Efecte Mosquit inclogui aquestes preguntes en l’apartat de preguntes freqüents. Si és així, només et falta accionar creativament. Estem neguitoses (en el bon sentit de la paraula) per descobrir com actues davant d’aquesta reflexió.

 

Puc formar part de la Xarxa Crisàlide?

La Xarxa crisàlide sempre està oberta al compromís. Tan sols cal que, en algun moment i de qualsevol forma, col·laboris amb Efecte Mosquit i certifiquis el teu compromís vers els valors socials. 

Per cert, si estàs llegint això no és motiu suficient per formar-ne part. Encara que és un primer pas!

 

Què hi ha després de la mort?

La nostra resposta: la mort és una concepció social, i qui no s’ho cregui morirà.

Paaam!

 

On son les mestres?

A l’escola pública. Ah, i a la privada. En les activitats IUR no n’hi ha cap. Potser ens hauríem de preguntar on son les artistes educatives?

Quin dia és l’aniversari d’Efecte Mosquit i on va néixer?

Hi ha qui diu el 6 de març i a Albons. D’altres parlen del 9 de juliol a Calella (la de Palafrugell). Sigui com sigui sempre quedaran les més fanàtiques que diran que això existia A.C. Com que ens agraden les festes d’aniversari direm que tothom té raó, i com que estem aquí per trencar esquemes partint d’un lliure-pensament: benvingudes a una nova era, benvingudes al segle 1 després d’Efecte Mosquit!

On es troba Efecte Mosquit?

Efecte Mosquit no té espai propi. Amb el seu vol pot arribar a qualsevol punt de les Comarques Gironines.

Què és el certificat IUR?

Es tracta d’un segell que certifica que el material en el que apareix es vincula amb la metodologia IUR i, per tant, és material personalitzat, sostenible i basat en un paradigma educatiu innovador.

Política de privacitat